Hos Respirationscenter Vest kalder vi hjælperordning i fagsprog for respiratorisk betinget behandling, pleje og overvågning.
Fælles for brugere med en Respiratorisk hjælperordning i eget hjem er en utilstrækkelig vejrtrækning (kaldet kronisk respirationsinsufficiens). Der vil ofte være tale om en vedvarende/livslang hjælp i form af vejrtrækningsunderstøttende behandling i en eller anden variant og udstrækning. Til at varetage behandlingen i hjemmet tilknyttes et hjælperhold.
Respirationscenter Vest er ansvarlig for, at der udarbejdes en behandlingsplan og instrukser for den respiratoriske behandling, pleje og overvågning. Alle brugere med Respiratorisk hjælperordning får derfor udleveret en behandlingsplan – enten i en mappe (papirudgave) eller i form af en iPad, hvor behandlingsplanen fremgår af software programmet HereTask (se mere under afsnittet Kompetencevurdering eller under HereTask).
Respirationscenter Vest er samtidig ansvarlig for at hjælperne har de rette kompetencer til varetage de opgaver, der er ordineret til den enkelte bruger (se afsnittet om kompetencevurdering).
Læs mere om Respiratorisk behandling og overvågning i eget hjem
Hjælperholdene består af personligt oplærte hjælpere. Det vil sige hjælpere der er oplært og/eller har de rette kompetencer til at varetage den behandling, pleje og respiratoriske overvågning som brugeren er tildelt.
Hjælperne kan have forskellig faglighed (uden sundhedsfaglig uddannelse, social- og sundhedshjælpere, social og sundhedsassistenter og/eller sygeplejersker). Det er en lægefaglig beslutning, der afgør, hvilke kompetencer og faglighed, hjælperne skal besidde.
Det er udelukkende den respiratoriske behandling, pleje og overvågning, der ordineres og opstartes via et Respirationscenter. Al form for personlig hjælp mm., er et kommunalt anliggende og visiteres individuelt af hjemkommunen. Efter aftale med hjemkommunen kan hjælperne overtage andre arbejdsopgaver, såsom sondeernæring, sygeplejeopgaver, plejeopgaver eller andet, såfremt der er behov for dette.
Som udgangspunkt skal de tilknyttede hjælpere opholde sig inden for syns- og høreafstand af brugeren, med mindre andet overvågningsniveau er præciseret i brugerens behandlingsplan.
RCV har ansvaret for at sikre, at hjælperne besidder de nødvendige kompetencer til at kunne varetage behandling, pleje og overvågningen af brugeres vejrtrækning og apparatur. Det gøres bl.a. ved at sikre, at hjælperne gennemgår et undervisnings- og oplæringsforløb på RCV, samt at der udarbejdes individuelle behandlingsplaner for behandlingen, plejen og overvågningen af den enkelte bruger.
RCV har udarbejdet kompetencevurderings- og kompetenceudviklings kompendier for henholdvis hjemmerespiratorbrugere og maskerespiratorbrugere. Kompendierne indeholder retningslinjer for den respiratoriske behandling, pleje og overvågning, herunder retningslinjer for uddannelse af hjælperne. Kompendierne danner rammen for den enkelte brugers individuelle behandlingsplan og instrukser.
For hjemmerespiratorbrugere og brugere med trachealkanyle tilbyder Respiratotioncenter Vest:
Obligatorisk introduktionskursus for hjemmerespiratorbehandling samt uddannelsesprogram/certificering ved brug af kompetencekort enten gennemgået på RCV eller i hjemmet ved sidemandsoplæring.
For maskerespiratorbruger tilbyder Respirationscenter Vest:
Kurser i maskerespiratorbehandling samt respiratorisk overvågning, herunder de opgaver der er forbundet der til. Kurserne udbydes efter konkret aftale.
Desuden aftales der sidemandsoplæring i hjemmet.
De nærmere rammer og regler for henholdsvis maskerespiratorbrugere og hjemmerespiratorbrugere og deres hjælperordninger er detaljeret beskrevet i:
- Læs mere om kompetencevurdering - klinisk uddannelse af hjælpere til hjemmerespiratorbrugere
- Læs mere om kompetenceudvikling - klinisk uddannelse af hjælpere til maskerespiratorbrugere
Der findes aktuelt 2 modeller af kompetencevurderingen og dermed også af brugerens individuelle behandlingsplan og instrukser:
- Siden 2014 har RCV udleveret et ringbind med selve kompetencevurderingsmaterialet samt brugerens individuelle behandlingsplan, aftaler omkring overvågning samt f.eks. kompetencekort, varebestilling mm.
- Fra marts 2023 har RCV arbejdet med en elektroniks platform HereTask, hvor brugerens individuelle behandlingsplan og aftaler omkring overvågning samt f.eks. kompetencekort, varebestilling mm. kan findes i elektronisk form på en iPad. Denne version sikrer hurtig og tidstro kommunikation mellem RCV og den enkelte hjælperordning.
En akutvikar har kompetencer, der er godkendt af RCV til at passe forskellige brugere, uden at skulle oplæres hos den enkelte. Hvis en akutvikar skal forblive på en ordning, skal denne oplæres efter kompetencekortene hos den pågældende bruger.
Den 23. juni 2021 er kravene til akutvikarer ændrede. Fremover gælder følgende regler:
Krav til akutvikarer - Respirationscenter Vest
Der er forskellige krav til akut vikardækning til respiratorisk overvågning hos respiratorbrugere/brugere med trachealkanyle* og maskerespiratorbrugere. Der er også forskelle på kravene til akutvikaren alt efter akutvikarens faglighed.
Krav til akutvikarer hos respiratorbrugere/brugere med trachealkanyle – Faglighed SSA
Kompetencekrav til akutvikarer på midlertidige ordninger eller ad hoc akutvikardækning på permanente hjælperordninger med respiratorisk overvågning:
- Social- og sundhedsassistent eller sygeplejersker (ikke sundhedsuddannet personale kan ikke bruges som akutvikarer til respiratorbrugere og brugere med trachealkanyle).
- Gyldigt introduktionskursusbevis fra RCV (Beviset skal være udstedt efter 01.01.2015).
- Krav om praktisk erfaring fra flere forskellige brugere (respirator eller trachealkanyle) med forskellige problemstillinger eller på konkret vurdering fra RCV's side én kompleks respiratorbruger (antal brugere 1-3).
- Minimum 1000 timers relevant respiratorisk behandlings- og plejeerfaring (respiratorpatienter). Timerne skal være nogenlunde jævnt fordelt, hvis flere brugere danner grundlag for vurderingen. Erfaringen skal være tilegnet inden for de seneste 5 år.
- Faglighed skal være den samme som visiteret i visitationsskemaet til varetagelse af den respiratoriske overvågning. Husk altid at medtænke kommunens eventuelle krav til fagligheden. Hvis der er afvigelse mellem kommunens visitering af faglighed og RCV visitering af faglighed, så gælder den højeste faglighed.
- Forståelse og praktisk erfaring med aktuelt udstyr hos bruger som; respirator, sug, SuctionAid mm., samt erfaring med trachealkanyler. Akutvikaren skal have viden om og forståelse for kompendiet "Kompetencevurdering - klinisk uddannelse af hjælpere til respiratorbrugere", herunder rammer og regler for respiratorisk overvågning i eget hjem. Akutvikaren skal være uddannet og godkendt jf. kompetencevurderingsprogrammet og kompetencekort, samt udvise loyalitet over for retningslinjer og instrukser.
Krav til akutvikarer hos respiratorbrugere/brugere med trachealkanyle – Faglighed SSH
- Social og sundhedshjælper (ikke sundhedsuddannet personale kan ikke bruges som akutvikarer til respiratorbrugere og brugere med trachealkanyle).
- Gyldigt introduktionskursusbevis fra RCV (Beviset skal være udstedt efter 01.01.2015).
- Krav om praktisk erfaring fra flere forskellige brugere (respiratorbruger eller bruger med trachealkanyle) med forskellige problemstillinger (antal brugere 2-3).
- Minimum 1500 timers relevant respiratorisk behandlings- og plejeerfaring (respiratorpatienter). Timerne skal være nogenlunde jævnt fordelt, hvis flere brugere danner grundlag for vurderingen. Erfaringen skal være tilegnet inden for de seneste 5 år.
- Faglighed skal være den samme som visiteret i visitationsskemaet til varetagelse af den respiratoriske overvågning. Husk altid at medtænke kommunens eventuelle krav til fagligheden. Hvis der er afvigelse mellem kommunens visitering af faglighed og RCV visitering af faglighed, så gælder den højeste faglighed.
- Forståelse og praktisk erfaring med aktuelt udstyr hos bruger som; respirator, sug, SuctionAid mm., samt erfaring med trachealkanyler. Akutvikaren skal have viden om og forståelse for kompendiet "Kompetencevurdering - klinisk uddannelse af hjælpere til respiratorbrugere". Herunder rammer og regler for respiratorisk overvågning i eget hjem. Akutvikaren skal være uddannet og godkendt jf. kompetencevurderingsprogrammet og kompetencekort, samt udvise loyalitet overfor RCV's retningslinjer og instrukser.
Krav til akutvikarer hos maskerespiratorbrugere (Alle faggrupper; SSA, SSH og ikke sundhedsuddannet personale)
Kompetencekrav til akutvikarer til ad hoc akutvikar dækning på hjælperordninger med respiratoriske overvågning:
- Faglighed skal være den samme som visiteret i visitationsskemaet til varetagelse af den respiratoriske overvågning. Husk altid at medtænke kommunens eventuelle krav til fagligheden. Hvis der er afvigelse mellem kommunens visitering af faglighed og RCV visitering af faglighed, så gælder den højeste faglighed.
- Forståelse og praktisk erfaring med maskerespiratorbehandling samt erfaring med masker og tilpasning af disse. Akutvikaren skal have viden om og forståelse for kompendiet "Kompetenceudvikling - klinisk uddannelse af hjælpere til maskerespiratorbrugere". Herunder rammer og regler for respiratorisk overvågning i eget hjem. Akutvikaren skal udvise loyalitet overfor RCV's retningslinjer og instrukser.
Generelle forhold
RCV forventer, at der på respiratoriske ordninger hos børn altid er vagtdækning med akutvikarer, der har erfaring med børn i tilsvarende alder.
RCV godkender akutvikarer og registrerer dem i ESDH journaliseringssystem, men husk kravene er dynamiske og skal til enhver tid være opfyldt. Der udstedes ikke bevis for godkendelsen som akutvikar.
*brugere med trachealkanyle der er visiteret til respiratorisk overvågning og tilknyttet RCV. Den respiratoriske overvågning sidestilles med og følger reglerne for respiratorisk overvågning af respiratorbruger.
Akutvikarer skal godkendes af Respirationscenter Vest, inden de må påtage sig vagter hos brugere i eget hjem med respiratorisk betinget overvågning.
RCV har mulighed for, at sygeplejersker fra afdelingen kører hjem til brugere med respiratorisk betinget behandling og overvågning efter aftale og sikrer kvaliteten af den respiratoriske behandling.
I særlige situationer kan der tilrettelægges et hjemmebesøg af både en sygeplejerske og en læge.
RCV tilbyder derudover døgndækkende telefonisk sparring og rådgivning vedrørende den enkelte brugers behandlingsplan og hjælperordning. Det kunne f.eks. være leverandører af hjælperholdene samt af hjælpere, hvis der er tvivl eller spørgsmål til den respiratoriske behandling.
Er der spørgsmål til plejeopgaver skal I kontakte kommunen.
Har I spørgsmål til ordningen i øvrigt bedes I kontakte socialrådgiverne på RCV.
Med en BPA-ordning (Borgerstyret Personlig Assistance), er brugeren selv arbejdsleder og arbejdsgiver. Medmindre arbejdsgiverrollen er uddelegeret til en BPA-leverandør eller en nærtstående.
BPA-ordningen bevilliges af kommunen og er kommunalt forankret.
Den respiratoriske behandling skal foregå i overensstemmelse med retningslinjerne fra RCV og brugeren.
I en Regional hjælperordning rekvireres et hjælperhold gennem en Regional udbuds leverandør (regionen har aftale med 3 vikarbureauer om levering af hjælperordninger jf. udbudsaftale/kontrakt). Det er på baggrund af den, at RCV visiterede respiratoriske behandling, pleje og overvågning, at der rekvireres en hjælperordning.
I en Regional hjælperordning er vikarbureauet arbejdsgiver og arbejdsleder, som dermed har arbejdsgiveransvaret for hjælperne og er ansvarlig for hjælperordningen, herunder ansættelser af hjælpere og vagtplanlægning.
Der indgås fælles opgaveløsning med brugerens kommune. Det betyder, at
hjælperne skal varetage den respiratoriske behandling samt den kommunalt visiterede personlige pleje, praktisk hjælp og støtte til opretholdelse af dagligdagen. Opgaverne er således defineret af kommunen og fremgår af den kommunale bevilling/døgnrytmeplan. Hjælperne løser de visiterede opgaver, der kan løses af en enkelt person. Er der behov for 2 personer til eksempelvis forflytninger eller til hele morgenplejen, kommer denne anden person fra hjemmeplejen, og opgaven løses i fællesskab.
Det kan være følelsesmæssigt hårdt at skulle forholde sig til andre mennesker i ens hjem. Det er RCV's erfaring, at der kan opstå udfordringer i samarbejdet mellem brugeren/familien og hjælperholdet, såfremt ønsker og aftaler mellem jer, ikke er italesat fra starten.
For at imødekomme et godt og langt samarbejde og sikre et godt arbejdsmiljø for hjælperne, kan I hente inspiration fra:
RCV anbefaler, at I holder samarbejdet professionelt, da jeres hjem bliver en arbejdsplads, og derved vil I have lettere ved at sige til og fra.
På samme vis kan hjælpere og personalekonsulenter fra vikarbureauerne anvende refleksionskort for at styrke samarbejdet mellem brugere og hjælpere, samt giver hjælperne indsigt i, hvad der er på spil for brugere og børnefamilier, der modtager hjælp i form af respiratorisk overvågning.
Refleksionskort:
- Refleksionskort til hjælpere og bureauer ved voksne brugere
- Refleksionskort til hjælpere ved familier med respiratorisk betinget behandling og overvågning i hjemmet
Brug af refleksionskortene kan munde ud i en samarbejdsaftale mellem hjælpere og brugeren/familien:
I det daglige samarbejde mellem RCV, respiratorbrugerne og deres hjælpere, anvender RCV HereTask platformen, som gør samarbejdet mellem hjemmet og hospitalet lettere.
Platformen har flere funktioner:
- RCV udarbejder på platformen en individuel behandlingsplan, hvor det beskrives, hvilke respiratoriske behandlings- og plejeopgaver hjælperen skal udføre, hvornår og hvordan.
- Hjælperen har mulighed for at lave logbogsindberetninger, såfremt der har været afvigelser fra behandlingsplanen. Samt mulighed for at dokumentere dagens faste opgaver.
- Platformen indeholder kompetencekort til brug for uddannelsen af den enkelte hjælper. Disse udfyldes, når en ny hjælper sidemandsoplæres, og det vil efterfølgende kunne ses, hvilke kompetencer hjælperen har fået godkendt.
Platformen giver et godt og samlet overblik over hver enkelte brugers behandlingsplan, samt hjælperens opgaver og kompetencer.
Kompetencevurdering – hjemmerespirator, HereTask marts 2023:
RCV har ansvaret for at sikre, at hjælperne besidder de nødvendige kompetencer til at kunne varetage overvågningen af brugeres vejrtrækning og apparatur, her blandt andet hjemmerespirator, fugter, sug mm. Dette gøres bl.a. ved at sikre, at hjælperne gennemgår et undervisnings- og oplæringsforløb på RCV, og at der forefindes en behandlingsplan og evt. individuelle instrukser for behandlingen af brugeren. Behandlingsplanen vil være tilgængelig i hjemmet for alle hjælpere.
Kompetenceudviklingsprogrammet – maskerespirator, HereTask marts 2023:
RCV har ansvaret for at sikre, at hjælperne besidder de nødvendige kompetencer til at kunne varetage overvågningen af brugeres vejrtrækning og apparatur, her primært maskerespiratorbehandling. Dette gøres bl.a. ved at sikre, at der forefindes en behandlingsplan og evt. individuelle instrukser for behandlingen af brugeren. Behandlingsplanen vil være tilgængelig i hjemmet for alle hjælpere.
HereTask hjælpecenter - Zendesk
- HereTask hjælpecenter findes i Oversigt på HereTask social, kaldes også 'Zendesk'. Zendesk ligger som en App på brugerens iPad eller via dette link: https://woodbo.zendesk.com/hc/da
- Tilmelding til HereTask hjælpecenter (Zendesk) sker via følgende link; (https://woodbo.zendesk.com/auth/v2/login/registration
- Zendesk indeholder videoer og guidelines til HereTask.
HereTask problemstillinger
Ved generelle spørgsmål omkring HereTask, kan hjælpere sende mails til HereTask Support: support@woodbo.dk
Det kan f.eks. være, når der opstår tekniske problemer med login f.eks. hvis brugernavn eller adgangskode ikke fungerer, eller 'velkomst' mails ikke kommer frem etc.
- RCV Hotline telefonnummer 24778405 – det er Respirationscenter Vest, der administrerer hjælpernes konti. RCV kontaktes, når du som hjælper skal oprettes akut i HereTask - typisk akutvikarer. RCV kontaktes ligeledes, hvis der er generelle problematikker i forhold til adgange eller rettigheder.
- Hvis du som hjælper ikke kan få adgang til HereTask, så har brugeren måske en adgang via sin computer. Hvis dette ikke er tilfældet, må du indtil problemet er løst kontakte RCV i forhold til afklaring af brugerens behandlingsplan.