Fakta

Kunstner: Erik A. Frandsen (f. 1957)

Titel: Stålblomster I og II, 2007

Medie: Bearbejdede stålplader

Erhvervet: 2008

Om kunstneren

Erik A. Frandsen er en markant dansk kunstner, der eksperimenterer med et væld af medier – fra maleri og fotografi til neon, stål, mosaik og den gamle "scagliola"-teknik, der stammer fra renæssancen. Denne historiske metode til at skabe kunstig marmor kan bl.a. ses i Dronning Marys blomsterdesign i Frederik VIII's Palæ.

Frandsens kunst handler om at fange øjeblikke, som ellers ville forsvinde. Han arbejder med holdbare materialer som stål og mosaik for at gøre det flygtige varigt. I denne proces udfordrer han, hvad kunst egentlig betyder – at synliggøre det, der er forbigående, og sikre, at det lever videre.

Som en central figur i 1980’ernes kunstbevægelse "De Unge Vilde" brød Erik A. Frandsen med traditionelle kunstformer og omfavnede spontanitet, eksperimentering og frihed i valg af materialer og udtryk.

Hans tidlige værker, præget af denne rå energi, kan stadig ses på Aarhus Universitetshospital i område J205.

Selvom hans kunst i dag er mere mangfoldig, bærer hans arbejde stadig præg af den nysgerrighed og eksperimentertrang, der var kendetegnende for bevægelsen.

Læs mere om "De unge vilde":

De Unge Vilde – Kreds af kunstnere i 1980’erne – Lex

Blomster som motiv

Blomster er et gennemgående tema i Frandsens værker, ofte brugt til at symbolisere naturens både smukke og forgængelige karakter.

I Stålblomster I og Stålblomster II (2007) har han gravet blomstermønstre i polerede stålplader med maskiner.

Ved at overføre det sarte blomstermotiv til det stærke, holdbare materiale stål, skaber han en tidløs version af noget skrøbeligt. De dynamiske, taktile graveringer forandrer sig afhængigt af lys, omgivelser og betragtningens vinkel.

Kunstens proces

Frandsen er ikke kun interesseret i de endelige værker – processen er lige så vigtig. Det handler om transformationen fra én form eller materiale til en anden, som en del af hans kunstneriske udtryk.

Kunst på AUH

Hvis du er blevet nysgerrig på vores kunst, kan du læse mere på siden:

Kunst på hospitalet